יארמה וקיילה – וקצת על יצחק בשביס-זינגר
יארמה וקיילה – וקצת על יצחק בשביס-זינגר
היכנסו והצביעו “לייק” (“אהבתי”)
ותקבלו עדכון שוטף, אוטומטית, עם כל מאמר חדש
“אלוהים לא סיפק לנו אינטלקט וכוח פיזי די צורכנו, אך כשהדבר נוגע לרגשות ולתאוות, הוא היה נדיב מאוד”,
ספרו של בשביס-זניגר שהתפרסם לפני שנים רבות כסיפור בהמשכים בעיתון “פארווערטס”, מספר לנו על חיי היהודים בוורשה של תחילת המאה הקודמת. קהילה גדולה שרובה ענייה ודתית שמקיימת מצוות, תפילות ויש רבנים, שוחטים, בתי-כנסת וגם עיתון יידישאי. לקראת כל חג הם מתכוננים וההכנות הן חלק מהאווירה שמחברת את כולם. התבשילים המיוחדים וההליכה לבית-הכנסת. בתוך הקהילה היהודית ישנו עולם תחתון, עבריינים וזונות. קיילה הזונה שזוכרת היטב את ילדותה בבית אמא מבקשת להתחבר אליהם, לחגוג בחגים השמחים ולשחוט תרנגולת ביום כיפור ולהתפלל בבית הכנסת יחד עם כולם כי היא שייכת אליהם. אבל היא זונה וכולם מכירים אותה ולה אין מקום בבית התפילה.
קיילה היא הזונה ויארמה הוא גנב. סתם גנב, גנב קטן, בלי דמיון ובלי חזון. הוא גונב כדי לשרוד כי לעבוד זה לא עניין מכובד, אין שכר הולם. אבל קיילה הזונה היא לא סתם זונה, יש לה חלומות, מאוויים, שאיפות בלי השכלה ותרבות. היא מאחלת לעצמה לחיות עם גבר אחד שיעניק לה שקט ושלווה. היא מוכנה לעשות הכל כדי להשתחרר מעבודתה המבישה אבל לא מצליחה.
יארמה הגנב הקטן מתאהב בקיילה עד כלות והם נישאים. היא יוצאת ממעגל הזנות ומקדישה לו את כל-כולה, מנקה, מבשלת, מספקת את ייצריו המיניים והוא אותה, עד שמגיע מקס איש העולם הגדול והתחתון שאין לו מעצורים איך לעשוק ואיך להרוויח כסף בלי בושה ובלי חמלה. כל הדרכים כשרות. אם מדובר בסחר נשים, סרסרות וקבלת ירושות שלא כחוק.
מקס הצולע בעל הקסם האישי והעשיר, יכול ומסוגל לכבוש כל אישה אבל האמת היא שהוא נמשך לגברים. נטייתו לגברים היא גדולה יותר מאשר לנשים והוא מאוהב ביארמה אותו פגש בכלא ושם הם ניהלו מערכת יחסים הומוסקסואלית. את קיילה הכיר בבית הזונות. מקס משכנע את יארמה שקיילה תהיה של שניהם ושלושתם יעשו הרבה כסף בניהול בתי-זונות וסחיטה. קיילה לא מקבלת את ההסכם וברשותו של בעלה מקס אונס אותה באכזריות בדירתם הדלה.
קיילה בורחת ופוגשת בבן של רב ומתפתחת ביניהם תלות נוראית. הבחור הצעיר שההורמונים שלו עובדים שעות נוספות נסחף להתענג על גופה. היא מגלה בחור עדין, משכיל ומתחשב. הוא יודע על עברה והיא איננה מסתירה ממנו מה עבר עליה. היא מתמסרת לו כי מחפשת ישועה לגורלה והוא מספק את יצרו המיני. בנסיבות קשות הם מגיעים לאמריקה בלי כלום, שלא מקבלת אותם בחיבוק. החיים בזבל. אין עתיד וגם לא תקווה ואז מקס הגנגסטר ויארמה בעלה מאתרים אותה בניו-יורק. חיים ללא מוצא.
גם בשביס זינגר ברח מפולין לארצות הברית, מדוכא, מיואש ובתחושה של אדם בודד. בורשה הוא התחבר בעזרת אחיו יהושע שגם היה סופר, למועדון סופרי היידיש ושם גילה את כוחות היצירה שבו, את התאוה לאהבה שהיתה כל-כך חסרה לו בילדותו ואת התאוה למין. נשים שיגעו אותו והוא השתגע מהן וניהל מערכות יחסים עם כמה נשים באותו זמן. חי חיי הוללות ונטש את הדת. בית הוריו היה בית דתי מאוד. אביו היה רב ואמו אשה קודרת ודיכאונית שלא ידעה לאהוב ולהעניק. רחל שפירא היתה אהובתו וממנה יש לו בן מחוץ לנישואין שאותו הוא נטש. ההתפייסות עם הבן באה אחרי הרבה שנים.
כאשר הגיע לניו-יורק בשנת 1935 בלי חברים, כסף ושפה מצבו הנפשי היה ירוד. אחיו יהושע עזר לו בתחילת דרכו ושם פגש את אלמנתו של הפסל מוריס דיקאר שלא הצליחה להוציא אותו מדכאונו. השינוי הגדול בחייו היה כאשר פגש את אלמה שאיתה התחתן, שבאה מרקע שונה משלו. היא נולדה בבית מתבולל, בעלת השכלה ממעמד בינוני-גבוה ודוברת אנגלית.
בעזרתה הוא חזר לכתוב, וספרו “משפחת מושקאט” שיצא לאור בשנת 1944, זכה לפירסום רב. בשביס-זינגר כתב הרבה ספרים ואלה שקראתי כמו: העבד, שושה, הקוסם מלובלין, שונאים סיפור אהבה ומשפחת מושקאט השאירו עלי רושם רב.
בשביס קיבל את פרס נובל בהיותו בגיל 74, הוא גם זכה להתקבל לאקדמיה האמריקאית לאומנויות, הסופר היחיד שלא כתב באנגלית. את כל ספריו כתב בשפה שהכיר היטב – יידיש והם תורגמו לאנגלית בין המתרגמים היה גם סול בלו שתירגם את ספרו “פרטיזן רוויו” שגם הוא זכה בפרס נובל לספרות. ספריו של בשביס תורגמו להרבה שפות וחלק מהם עובדו לתיאטרון, לקולנוע ולטלוויזיה. שני ספריו “הקוסם מלובלין” ו”ינטל” זכו לעיבוד קולנועי.
ואסיים בעוד ציטוט שלו: “לפעמים נדמה לי שנמאסו על הכל־יכול דברי השבח והחנופה שאנו מרעיפים עליו”.
______________
היכנסו והצביעו “לייק” (“אהבתי”)
ותקבלו עדכון שוטף, אוטומטית, עם כל מאמר חדש