מלחמת לבנון השנייה: היכן הייתה המועצה לביטחון לאומי?
מלחמת לבנון השנייה: היכן הייתה המועצה לביטחון לאומי?
רקע
כבר מפרסומי הקטעים הראשוניים של הפרוטוקולים הכוללים את העדויות מועדת וינוגרד, עולה הרושם כי מקומה של המועצה לביטחון לאומי היה חסר במלחמה האחרונה ואולי מעבר לה.
שמעון פרס העיד, למשל, כי “אם ראש הממשלה בא מבושל לדיון, ושר הביטחון בא מבושל, האפקטיביות של הדיון יורדת. מפני שאם שר הביטחון והרמטכ”ל באים עם החלטה מאוחדת, הדיון מאבד הרבה מאד מהאפקטיביות שלו…”. האלוף במיל’ עמוס מלכא,ששמש בעבר כראש אמ”ן, הסביר כי “לא היה אף גורם אסטרטגי ליד ראש הממשלה שעשה חלופות אסטרטגיות ושהיה מציע לו להוריד את רף ההצהרות כי הצבא לא יעמוד בהישגים שהוא מציב לו”.
ואכן, עד כה לא נתקלנו בעדויות שהציגו את דבריו או דעתו של ראש המעצה לביטחון לאומי באותם ימים. וכך מחליטים תוך פחות משעתיים לצאת למלחמה.
ואכן נשאלת השאלה, היכן היה הגוף המתקרא המועצה לביטחון לאומי, ומדוע לא נעזרו בו במלחמת לבנון השנייה. זאת ועוד, מדוע זה הממשלה והעומד בראשה לא השכילו או לא רצו להשתמש בכישוריה ו
ככל שמתבררים העובדות, כאזרחים, אנו עומדים תמה נוכח השאלה המנקרת הזו. אנחנו האמנו לתומנו שכל ההחלטות על היציאה למלחמה נשקלות היטב ב
מדינת ישראל שרויה במציאות של צרכים אדירים ומשאבים מוגבלים, מצב המחייב, מעל הכול, מנהיגות שקולה המסוגלת לקבוע סדרי עדיפויות נכונים, בתהליכי קבלת החלטות ראויים ועם כל הגופים שהוקמו לנושא. למותר לציין כי ניצול קיומו של גוף שכזה תהא בו תועלת רבה וחיסכון אמיתי במשאב היקר ביותר של מקבלי ההחלטות – זמן. בנוסף,
הצורך במועצה לביטחון לאומי
ראשית, הבה ונבהיר את יעודה ותפקידיה של המועצה לביטחון לאומי.
החלטת הממשלה מס’ 4889 ממרץ 1999 הביאה להקמת המועצה לביטחון לאומי (המל”ל) כגוף המרכזי לתיאום, אינטגרציה, ח
בין תפקידיה של המל”ל ניתן למנות כלהלן:
א. לקיים פורום ייעוץ בכיר לראש הממשלה והממשלה בנושא ביטחון לאומי. בהמשך, גם להמליץ לממשלה על מדיניות בנושאי בטחון לאומי.
ב. לרכז הערכה אינטגרטיבית של תהליכים ומגמות בתחום הביטחון הלאומי, על כל רבדיו.
ג. לאכוון עבודת מטה אינטגרטיבית בין המשרדים והגופים העוסקים בביטחון לאומי לצורך קבלת תשומותיהם בתחומי אחריותם ובמטרה להגביר את התיאום והאינטגרציה ביניהם.
ד. להכין דיונים של הממשלה, של ועדת השרים לענייני בטחון לאומי ושל ראש הממשלה ולתדרך את ועדות הכנסת בנושאים אלו עפ”י הנחיית ראש הממשלה
ה. לתכנן בראיה ארוכת טווח את מרכיבי הביטחון הלאומי, בהסתייע גם בגורמי התכנון הקיימים במשרדים ובגופים הממלכתיים העוסקים בביטחון לאומי.
ו. לעקוב ולעדכן אחר הפעילות ומימוש ההחלטות בנושא ביטחון לאומי.
ז. לקיים קשרי תיאום ו
אינטגרטור חיוני לקבלת החלטות
עד היום, המועצה לביטחון לאומי הישראלית, שהוקמה במשרד ראש הממשלה, לא הצליחה למלא את ייעודה, לא כגוף המטה המרכזי, ולא כגוף האחראי על ביצוען של ההחלטות לאחר שהתקבלו. היא איננה שחקנית משמעותית במערכת קבלת ההחלטות הקיימת (והרחיב על כך את הדיבור בהופעותיו ראש המל”ל היוצא, אפרים הלוי).
גם מבקר המדינה, מיכה לינדנשטראוס, ממליץ בדו”ח שערך והתפרסם בספטמבר 2006, על “חיזוק משמעותי” במעמדה של המל”ל במשרד ראש הממשלה. לפי ממצאיו, המל”ל לא שותפה בטיפול בסוגיות המרכזיות של הביטחון הלאומי, כמו ניהול הסכסוך עם הפלשתינאים, היציאה מלבנון, פרויקטים ביטחוניים גדולים, “המשבר הסיני” בקשרים הביטחוניים עם ארה”ב וההחלטה על ההתנתקות.
מבקר המדינה מצביע גם על כך, שהפעלת המבנה האינטימי של מספר יועצים קרובים כפורום מייעץ לראש הממשלה (כפי שקורה כיום) טומנת בחובה יתרונות. אולם יועצים אלו כבודדים, מוכשרים ככל אשר יהיו, לא יוכלו לבצע, ואינם מבצעים בפועל, הכנת עבודת מטה מעמיקה עבור ראש הממשלה והממשלה בנושאים מורכבים של ביטחון לאומי – עניין שכשלעצמו טומן בחובו חשש לקבלת החלטות ללא בסיס מספק. זאת, לעומת המל”ל, שהיא גוף המאגד מספר רב יחסית של עובדים, ונעזרת במגוון מומחים מגופים אחרים ומן האקדמיה, אשר מקנים לה יכולת “עומק”, ומאפשרים גם הכנת עבודות מטה מעמיקות לטווח בינוני וארוך.
המועצה לביטחון לאומי, הינה חלק מהפתרון ליציאה מן המשבר בו נתונה ישראל בתהליך קבלת ההחלטות. המל”ל צריכה להוות גוף
מדוע זה לא עובד כפי שדרוש
יתכן ושורש הבעיה של נטרול מעמדה של המל”ל בישראל (שכן במדינות אחרות, ובראשן ארה”ב, מדובר בגוף רב עוצמה) נעוץ בתרבות שלטונית לקויה, באגו ובמלחמות פנימיות, למשל, כאשר כל אחד מרא
גם רא
במסמך בנוסח “אני מא
ראש הממשלה הנוכחי אולמרט אמנם מזמין את ראש המל”ל לדיונים, אך הכפיף אותו לראש הסגל יורם טורבוביץ. בכך, ראש המל”ל לא כפוף י
היטיב לומר דן מרידור בזמנו: “האחריות והסמכות היא של הממשלה, וכיום אין לה שום גוף מטה
הצעה לרפורמה
מאחר והסיבה עיקרית לכישלון בניהול מלחמת לבנון השנייה נעוצה בהכרח בכשל מערכתי, ולא רק בכישוריה של הצמרת המדינית והצבאית, יש צורך דחוף בחיזוק מעמדה של המועצה לביטחון לאומי באמצעות חוק יסוד. דבר זה יחייב את הממשלה והעומד בראשה.
בתוך כך, יש לקבוע את כפיפותו של ראש המל”ל י
אך לא בכך תם תפקידה של המועצה לביטחון לאומי. עליה לשמש גם גוף ביקורת בלתי-תלוי, שתפקידו בפיקוח על הביצוע המדויק והאיכותי של החלטות חשובות, לשם הבטחת מימושן. המל”ל צריכה וחייבת לשמש כגוף מטה העוסק בתכנון ארוך טווח ובבקרה.
מבחינה אי
בסיכומו של דבר ,כאזרח מן השורה הייתי מצפה מראש הממשלה ומהממשלה שבבואם לאשר יציאה למלחמה או לאשר תוכנית צבאית או בעת דיון בהצגת הערכות מודיעין מאמ”ן , ישאל או יידרש גם ראש המל”ל
_________________
הכותב הינו סופר ופובליציסט, סא”ל בדימוס, שימש בעבר הרחוק כראש זירת העורף במטכ”ל אג”מ-מבצעים.
כתובת המחבר: gershone@zahav.net.il
אתר המחבר: www.gershone.ios.st