על הצעת החוק לפיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה, התשפ”ה–2024

קישור מקוצר למאמר הזה: https://www.quimka.net/60015

על הצעת החוק לפיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה, התשפה–2024

איש סיעתו בכנסת של השר גדעון סער מגיש הצעת חוק פרטית שבאה להגשים חלום ילדות של זה האחרון, אשר כחבר הממשלה מנוע מלהגיש הצח פרטיות *** רעיון לא רע, אבל מצריך שיפורים, שאותם אני מציע

שמחה ניר, עוד

בן 85 שנים אנוכי היום (15.6.2024), האם מלאכתי הושלמה?

כך זה התחיל: עו”ד שמחה ניר ומלחמתו במסרסים

לחג החירות, פסח התשע”ט: עוז לתמורה – בטרם פורענות!

נא להכיר, מוזמנים לעקוב: https://twitter.com/SimhaNyr_quimka

הצטרפו לקבוצת הפייסבוק

נציב תלונות הציבור על שופטים ורשמים – זה אנחנו!”

מתי מותר – ואפילו חובה – לומר לזולת שק בתחת“?

בגץ 8743/14, שמחה ניר, עוד, נהוועדה לבחירת שופטים ו-7 אחרים – קיצור תולדות הזמן

 

ההצעה

דברי ההסבר להצעה

Better than Nothing

לו היינו צריכים להמציא את הגלגל מחדש

האמנם תובע “כללי”?

על הוועדה המאשרת

על הבעייתיות של “כל החלטה אחרת”

הערה מטופשת בדברי ההסבר

הוראות מעבר

סיכום

 

ההצעה

חבר הכנסת מישל בוסקילה, יו”ר סיעת גדעון סער בכנסת, הגיש את הצעת החוק לפיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה, התשפה–2024.

אלה סעיפיה הרלוונטיים של ההצעה:

סמכות קבלת החלטה על פתיחה בחקירה או העמדה לדין

2. הסמכות בנוגע להחלטות על פתיחה בחקירה ו/או העמדה לדין ו/או כל החלטה אחרת במהלך הליך הפלילי של ראש ממשלה, שרים וחברי הכנסת תועבר לפרקליט המדינה אך יידרש אישור של המותב המוזכר בסעיף 4 להחלטותיו בנושאים אלו.

אופן קבלת ההחלטה

3. התגבשה עמדתו של פרקליט המדינה לפתוח בחקירה או להעמיד לדין לפי סעיף 2 בחוק זה, החלטתו תהיה טעונת אישור ועדה בת 3 חברים אשר החלטותיה יתקבלו ברוב דעות.

הרכב הועדה ומינויה

4. הועדה תמנה שלושה חברים כדלקמן:

(1) שופט ביהמש עליון בדימוס שימנה נשיא ביהמש העליון;

(2) יועץ משפטי לממשלה לשעבר שימונה עי שר המשפטים;

(3) סנגור מהמגזר הפרטי שימונה עי הסנגורית הארצית הראשית;

תקופת מינוי הועדה

5. הועדה תמונה תוך 60 ימים מיום חקיקת חוק זה.

דברי ההסבר להצעה

היועץ המשפטי לממשלה מכהן כעורך דינה של הממשלה,ומשכך מסייע לה מבחינה משפטית להגשים את מדיניותה ויעדיה במסגרת גבולות הדין. תפקידו מחייב אותו בשיתוף פעולה הדוק ויומיומי עם הממשלה ושריה, להם הוא מייעץ ואותם הוא מייצג בערכאות. במקביל, בתפקידו כראש התביעה הכללית, היועץ המשפטי לממשלה נדרש להחלטות בשלבים של פתיחה בחקירה והגשת כתבי אישום נגד שרים וראשי ממשלה, עמם יש לו היכרות קרובה מאוד וקשרי עבודה. זאת, על אף שבתפקידו כתובע כללי מוטב שתהא מידה מירבית של אובייקטיביות וריחוק מהאנשים שאת גורלם הוא קובע בהחלטותיו. לא פחות חשוב מכך–ריחוק ואובייקטיביות נדרשים גם למען אמון הציבור בהחלטותיו ולמראית פני הצדק.

במצב כזה, יכולתו של היועץ המשפטי לממשלה להמשיך ולשמש יועץ משפטי לשרי הממשלה, מבלי לפגוע בשיתוף הפעולה ובקשרי העבודה הרצופים הנדרשים למילוי תפקידיו האחרים אינה מיטבית ובמקרים מסוימים עבודת הממשלה עלולה להיפגע באופן משמעותי. מוטל אף ספק באמון הציבור בהכרעות היועץ המשפטי לממשלה במצב מורכב זה, ולכך השלכה חמורה על אמונו של הציבור במערכת המשפט הפלילי בכלל.

בנוסף – הדבר יכניס למתח לא רצוי בין היועץ לבין חברי הממשלה.

מוצע נוכח הבעייתיות אשר פורטה לעיל, לקדם הפרדה מידית הנוגעת לבעיה המרכזית והמהותית ביותר בתפקידיו של היועץ המשפטי לממשלה, העברת הסמכות לקבלת החלטה בנוגע לפתיחה בחקירה או החלטה בדבר העמדה לדין לפרקליט המדינה בכפוף לאישור המותב, קרי ועדה בת שלושה חברים:

שופט ביהמש עליון בדימוס שימונה עי נשיא ביהמש העליון, יועץ משפטי לממשלה לשעבר שימונה עי שר המשפטים וסנגור פרטי שימונה עי הסנגורית הציבורית הארצית.

העברת סמכות זו לצד אישור המותב על החלטות אלו, תביא לפתרון בעיית ניגוד העניינים המוסדי והמובנה ומאידך תתגבר על גישה תביעתית מובנית של הפרקליטות.

פיתרון זה שפותח עי שר המשפטים לשעבר גדעון סער הוא הטוב ביותר לבעיה לאחר שנבדקו מודלים אפשריים שונים.

Better than Nothing

זה הדבר הראשון שאמרתי לעצמי עם העיון הראשוני בהצעת החוק הזאת.

המצב הנוכחי תמיד היה בעייתי ומה שהחזיק אותו היה האינטרס הלאמובן לי של אנשי הפרקליטות, שהרי מה זה משנה להם מי יעמוד בראשם.

הטענה השדופה החוזרת על עצמה תדיר היא שהפיצול הזה מחליש את מעמדו של מוסד היועץ המשפטי לממשלה“, ומיד נראה את התשובות לטענה הזאת ולטענות אחרות.

לו היינו צריכים להמציא את הגלגל מחדש

את מוסד היועץ המשפטי לממשלה במתכונתו הנוכחית, מתכונת של תאומים סיאמיים שאחד מהם הוא היועץ המשפטי לממשלה והשני הוא ראש התביעה הכללית, ירשנו משלטונות המנדט הבריטי על פלשתינה (אי).

בארצות הברית המצב הוא גרוע עוד יותר, ושם ה-Attorney General (ואנחנו מתרגמים את זה להתובע הכללי“) הוא, בראש ובראשונה, שר המשפטים, ובנוסף לכך גם היועץ ולפי הבנתי הוא לא נקרא secretary, כמו שאר השרים, כדי להראות את איתלותו ועצמאותו, אבל כיוון שלנשיא האמריקאי מותר לפטר כל אחד מהשרים שלו, בלי נימוקים ובלי שימוע, קשה לדמיין מצב בו ה-AG מחליט לפתוח בחקירה נגד הנשיא, ובמיוחד אצל דונאלד טראמפ אהוב הישראלים, שמחליף שרים כמו גרביים.

מה הייתי מציע לו היינו צריכים להמציא את הגלגל מחדש?

ראשית – הייתי מלכתחילה יוצר שני מוסדות נפרדים: היועץ, מחד, וראש התביעה הכללית, מאידך, כי כל אחד משני התפקידים האלה מצריך פול טיים ג’וב, בלי כל קשר לשאלת ניגוד העניינים ושאר ההסברים מדוע כן ומדוע לא.

שנית – העומדים בראש כל אחד משני המוסדות היו במעמד שווה: אותם דרישות הסף לקבלת התפקיד ואותם התנאים להדחתם, וכמובן גם אותה המשכורת לשניהם, וזה בניגוד להצעה הנוכחית, לפיה התובע הכללי (לא ממש כללי“, ועל כך להלן) הוא בדרג פקידותי נמוך מזה של היוהמש לממשלה.

האמנם תובע כללי“?

ההצעה לא יוצרת את ההפרדה הדרושה, אלא רק לגבי הסמכות בנוגע להחלטות על פתיחה בחקירה ו/או העמדה לדין ו/או כל החלטה אחרת במהלך הליך הפלילי של ראש ממשלה, שרים וחברי הכנסת“, אשר תועבר לפרקליט המדינה (ותצריך אישור של הוועדה הפועלת לפי סע’ 4).

יהודה עמיחי אמר באחד השירים: “פקידים גבוהים גרים בבתים נמוכים, פקידים נמוכים גרים בבתים גבוהים“, ומצב דומה נראה גם כאן: לגבי ראש ממשלה, שרים וחברי הכנסת הסמכות תהייה לפקיד נמוך, ואילו לגבי עבריינים נמוכים, עבריינים רגילים“, הסמכות תהייה להוד רוממותו היועץ המשפטי לממשלה, כמו בראשונה.

הגם שהצעת פיצולהתפקידים (שאינו ממש פיצול התפקידים) היא, כאמור, טובה מלאכלום, היא מחמיצה הזדמנות מצויינת לבדוק את הנושא הזה כולו, ומדיפה ריח של הצעה פרסונלית“, שנולדה לאור נסיבות אקטואליות מסויימות.

על הוועדה המאשרת

הוועדה עליה מדבר סע’ 4 להצעה היא חידוש מעניין ומבורך, שדומה במידה רבה למוסד הגראנד ג’ורי (חבר המושבעים הגדול“) בשיטות משפט אחרות, אבל זה נושא לדיון נפרד.

חבל רק שלמדינה אין מספיק משאבים לוועדות כאלה לכל המקרים, אבל בכל זאת הייתי חושב על הרחבה המנגנון הזה גם לפשעים חמורים, ובהדרגה, לפי הניסיון המצטבר ולפי המשאבים שהמדינה יכולה להעמיד לשם כך, גם לעניינים אחרים.

כמובן שנשאלת השאלה מדוע הצורך בוועדה מאשרת חל רק לגבי ראש ממשלה, שרים וחברי הכנסת, ולא לגבי שופטים, למשל. ומה עם ראשי ערים, אלופי צהל וסגני מנהל משרד הרישוי בזרנוגה גימ”ל?

אבל יש לקיומה של הוועדה יתרון/חיסרון אחד שלא ברור לי אם מי שערכו את ההצעה הזאת אכן חשבו עליו: אם הוועדה מאשרת הליכים נגד ראש ממשלה מכהן” (כאילו שיש ראש ממשלה לא מכהן), את מי הביביסטים יאשימו בתפירת תיקלנתניהו הבייבי שלהם?

על הבעייתיות של כל החלטה אחרת

בסע’ 2 להצעה נאמר:

הסמכות בנוגע להחלטות על פתיחה בחקירה ו/או העמדה לדין ו/או כל החלטה אחרת במהלך הליך הפלילי של ראש ממשלה, שרים וחברי הכנסת תועבר לפרקליט המדינה אך יידרש אישור של המותב המוזכר בסעיף 4 להחלטותיו בנושאים אלו.

האם אתם מסוגלים להבין כמה החלטות אחרותיש במהלך הליך פליליכלשהו, שלא לדבר על משפט מורכב כמו משפט הת’לפים של נתניהו?

ואם המותב צריך ללמוד את הנושא לפני שהוא מאשר כל החלטה אחרת“, האם המשפט ייעצר?

אלה רק חלק מהשאלות המתעוררות מהרעיון הזה.

הערה מטופשת בדברי ההסבר

כך בהצעה:

העברת סמכות זו לצד אישור המותב על החלטות אלו, תביא לפתרון בעיית ניגוד העניינים המוסדי והמובנה ומאידך תתגבר על גישה תביעתית מובנית של הפרקליטות.

אין לי שום הסתייגות מכך שהעברת הסמכות (הפיצול“) תביא לפתרון בעיית ניגוד העניינים המוסדי והמובנה, אבל מה פירוש תתגבר על גישה תביעתית מובנית של הפרקליטות” – נפלא הדבר מבינתי.

מה מצפים מהפרקליטים העוסקים בתביעות פליליות, אם לא גישה תביעתית מובנית?

אכן, ועמדתי על כך לא פעם, לפעמים לא נדירות הלהיטות של התובעים לניצחון ליטיגאנטי עוברת את גבול הטעם הטוב, אבל זה לא אומר שצריך לשפוך את התינוק יחד עם מי האמבט.

יחד עם זאת, אם גישה תביעתית מובנית של הפרקליטותהיא משהו פסול (רק תגידו!), מדוע שהיא תיפסל רק לגבי ראשי ממשלה, שרים וחברי הכנסת, וכל האחרים לא ייהנו מכך, ומדוע הפסלות הזאת תחול רק על הפרקליטות, ולא על התביעה המשטרתית, ועל גורמים אחרים המוסמכים לנהל הליכים פליליים מטעם המדינה ורשויות אחרות?

הוראות מעבר

כבר הגיתי בעבר את הרעיון שכדי לנסות איך הפיצול יעבוד לפי שמחוללים את הרפורמה, לפני שקופצים למים הקרים והעמוקים, יועץ משפטי לממשלה שמסיים את הקדנציה שלו, ימשיך לכמה חודשי ניסיון לשמש כראש התביעה הכללית כפי ששימש בעת שהיה היוהמש לממשלה, והיוהמש הנכנס ישמש באותה העת רק כיועץ המשפטי, ולאחר תקופת הניסיון נחליט מה לקחים נפיק מכך.

דעתי זו עומדת בעינה, ואני מניח שיהיו מועמדים לא מעטים שדווקא יאהבו את תפקיד היועץ נטו“, בלי להתלכלך בסחי בו מה שלא תעשה, תמיד יבוא עליך בטענות – מי מכיוון זה, מי מהכיוון ההפוך.

לגבי ההצעה בה אנו דנים כאן, אם היא תתקבל, יש לקבוע שהיא לא תחול על מקרים שבהם כבר נפתחו הליכים שההצעה חלה עליהם.

סיכום

יש לא מעט חיובי בהצעה הזאת, אבל היא שטחית להחריד, ונראה שהיא הוגשה רק כדי לצאת ידי חובה, מתוך הנחה שהיא ממילא לא תעבור, אבל לסמן ויאף פעם לא מזיק.

_____________________

Donald J. Netanyahu and Benjamin Trump

###

למכירה באמזון ובחנויות הספרים המובחרות

______________________

_____________

למשתמשי פייסבוק, טוויטר ושאר הרשתות החברתיות – נא לשתף!

נא להגיב באמצעות הקישור הוספת תגובה” (למטה מכאן)

אל תאמרו מבחן בוזגלו אמרו מבחן אלישבע*לסגור את לשכת עורכי הדין*לדף הפייסבוק של עוד שמחה ניר*לדף הפייסבוק של האתר של קימקא

דוקודרמה: זרוק אותו לאיראנים – איך נפטרנו מאשר גרוניס

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ניהול האתר