אפליה בין ילד יהודי, מוסלמי ונוצרי

קישור מקוצר למאמר הזה: https://www.quimka.net/43454
מאת גיא רוה

22.09.2016 15:20
המקום הכי בטוח בעולם לאבות יהודיים

המקום הכי בטוח בעולם לאבות יהודיים

בהתאם לדין העברי, החיוב בצרכים ההכרחיים של מזונות ילדים עד גיל 6 חל אך ורק על האב, כאשר מעבר לגיל 6 הדעות חלוקות. בהתאם לכך נוצר מצב בו תשלום המזונות עבור ילד יהודי גבוה משמעותית מהתשלום עבור ילד נוצרי או מוסלמי

 

השופט-בדימוס שלי טימן: הציבור שונא את המערכת המשפטית ומתעב אותה

אתר גרוניס.קום, אתר חופש-הביטוי

“משוב העם”, לזכרו של אשר יגורתי גרוניס, טרוריסט פסיקת ה”הוצאות”

זה יעדנו: משרד המשפטים וזכויות האזרח!

הצטרפו לקבוצת הפייסבוק

“נציב תלונות הציבור על שופטים ורשמים – זה אנחנו!”

בן 75 שנים אנוכי, ועוד כוחי במתני!

“לייק” לדף הפייסבוק עו”ד שמחה ניר – שר המשפטים הבא

המאמר ה-4,000 באתר: לו אני שר המשפטים

ההכרזה הרשמית שלי על ריצתי לתפקיד שר המשפטים

מתי מותר – ואפילו חובה – לומר לזולת “שק בתחת”?

בג”ץ 8743/14, שמחה ניר, עו”ד, נ’ הוועדה לבחירת שופטים ו-7 אחרים – קיצור תולדות הזמן

אפליה בין ילד יהודי, מוסלמי ונוצרי

בהתאם לדין העברי, החיוב בצרכים ההכרחיים של מזונות ילדים עד גיל 6 חל אך ורק על האב, כאשר מעבר לגיל 6 הדעות חלוקות. בהתאם לכך נוצר מצב בו תשלום המזונות עבור ילד יהודי גבוה משמעותית מהתשלום עבור ילד נוצרי או מוסלמי.

נכון להיום, אבות גרושים יהודים אשר משכורתם בגובה השכר הממוצע במשק ואף יותר, ושיש להם שני ילדים ומעלה, נידונים ביום חתימת הסכם הגירושין לחיי עוני.

ברוב המקרים רמת החיים של שני ההורים יורדת בעקבות הפרידה והגירושים (משתי משכורות המתחזקות בית אחד, כל אחד מההורים מתחזק בית באופן עצמאי), אך במציאות הנוכחית, עקב אופן קביעת שיעור המזונות, נוצרים פערים עצומים בין שני בתי הילד.

אם בעבר ילדים היו בעיקר או רק עם אמם לאחר גירושים, והיה צדק רב בתמיכה כלכלית של האב עבור ילדיו, הרי שהיום, כאשר הילדים שוהים זמן משמעותי אצל ועם האב, אשר מתוך כך מחוייב בהוצאותיהם השוטפות כשהם איתו, הרי שפערים אלו גורמים לרמת חיים שונה משמעותית אצל כל אחד מההורים.

האם יש תקווה לשינוי?

בסוף שנת 2013 פסק כבוד השופט (בדימוס) יעקב כהן (תמ”ש 16785-09-12) שאין כל צורך בתשלום מזונות עבור הילדים (בתיק זה להורים שלושה ילדים), מאחר והכנסות ההורים דומות וחלוקת זמני השהות בין ההורים אף היא שווה.

אחרי שנים רבות בהן כבוד השופט כהן, כמו כל שאר שופטי המשפחה, חייב רק את האב במזונות הילדים, לקראת פרישתו פסק השופט כהן לראשונה לפי ליבו, כשהוא אכן מונחה על פי טובת הילדים, וקבע בפסק דין מנומק היטב כי השינויים החברתיים וערכי הצדק והשוויון של מדינת ישראל מחייבים את בתי המשפט לקבוע הלכות חדשות בדיני מזונות ילדים.

על פסק הדין של כבוד השופט כהן הוגש ערעור לבית המשפט המחוזי (עמ”ש 50603-01-14) והערעור התקבל. בית המשפט המחוזי קבע שסכום המזונות כולל המדור יופחת ב 50% מהסכום המקובל. למה דווקא 50%? השופטים לא נימקו.

חישוב מהיר מראה את הפער בהכנסות לאחר תשלום המזונות שנקבעו במחוזי:

לאם –  שכר נטו של 13,300, שכר דירה של 4,500 ומזונות מהאב עבור הילדים בסך 2,875. כלומר האמא פותחת את החודש עם 11,675 ₪.

לאב – שכר נטו של 12,500, שכר דירה של 4,500 ותשלום מזונות לאם על סך 2,875. האבא פותח את החודש עם 5,125 ₪.

במילים אחרות מהכנסה כמעט זהה לשני ההורים, נוצר פער זועק לשמיים. גם כאשר נקבע (באופן די חריג כמובן) שסכום המזונות יופחת ב 50%, הכנסתה של האם בעקבות תשלום המזונות הפכה להיות יותר מכפולה מזו של האב.

אם ניקח בחשבון הוצאות חריגות המתווספות לסכום המזונות ומתחלקות בשווה בין ההורים, כמו חוגים, צהרון או טיפול שיניים, הרי שהפער למעשה גדל, ומצבו של האב הופך להיות עגום אף יותר. כיצד יוכל האב להמשיך לכלכל את ילדיו בזמן שהם עמו (מחצית מהזמן)? כיצד הילדים יגיבו לפערים הברורים ברמת החיים של ההורים? ומתוך כך נשאלת השאלה האם אכן נקבעה כאן טובת הילדים?

האב הגיש ערעור לעליון, אשר ביקש את תגובת היועץ המשפטי לממשלה. לאחר שזו התקבלה, יחד עם עמדת מועצת הרבנות הראשית, החליט בית המשפט לקיים דיון בתיק. הדיון יערך השבוע במאוחד עם תיק נוסף, דומה בעיקרו.

האם אנו בפתחו של עידן חדש בו בית המשפט העליון יקבע הלכה חדשה לאופן קביעת שיעור מזונות ילדים אשר תהיה ברוח התקופה ומונחית דין צדק? האם עבור ילד יהודי, מוסלמי ונוצרי החיים במדינת ישראל ישולם סכום מזונות זהה? האבות הגרושים וילדיהם ממתינים לפסק הדין בתקווה.

_____

גיא רוה הינו יו”ר עמותת “הורות משותפת=טובת הילד” וממחברי נייר העמדה “טובת הילד וחזקה – שני קווים מקבילים (לעולם לא ייפגשו)“.

_______

לדיעה נוספת באותו הנושא:

על מרור וחרוסת, ועל טובת הילדים

וראו גם:

טובת הילד אינה חזות הכל

אני מוותר על הסדרי הראייה הללו!

895 ימים ללא אבא

______________

למשתמשי פייסבוק, טוויטר ושאר הרשתות החברתיות – נא לשתף!

נא להגיב באמצעות הקישור “הוספת תגובה” (למטה מכאן)

אל תאמרו “מבחן בוזגלו” – אמרו “מבחן אלישבע”*לסגור את לשכת עורכי הדין*לדף הפייסבוק של עו”ד שמחה ניר*לדף הפייסבוק של האתר של קימקא

דוקודרמה:זרוק אותו לאיראנים – איך נפטרנו מאשר גרוניס



 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

ניהול האתר